Zašto su stolnotenisači još uvijek na čekanju?

Čelnici HSTS-a još jednom su uputili zahtjev prema Ministarstvu turizma i sporta te probali objasniti zašto bi trebali dopustiti natjecanja u 1. i 2. stolnoteniskoj ligi te Hrvatskom kupu.

HSTS je po drugi put u kraćem periodu tražio razmatranja odluka Ministarstvo turizma i sporta i HZJZ-a, kao i mnogi klubovi, ali na našu žalost postojeće zabrane ostaju i dalje na snazi. Ministarstvo turizma i sporta i dalje čvrsto stoji kod odluke da ne dopuštaju natjecanja koja nisu najveći rang natjecanja u konkurenciji pojedinačnih sportova. HSTS neće stati samo na ovome, i dalje će pokušavati vršiti pritisak na čelnike hrvatskog sporta kako bi svi stolnotenisači i klubovi imali jednake uvjete za rad. HSTS je svjestan problematike te će, ako se ovakva situacija nastavi, tražiti određena riješenja za završetak ligaških natjecanja, pojedinačnih prvenstava države te Hrvatskog kupa. 

U nastavku je odgovor Ministarstva turizma i sporta te e-mail koji je prema nadležnom ministarstvu uputio direktor Renato Čengić.

“Poštovani gospodine Čengić
nastavno na Vaš upit koji ste dostavili putem elektroničke pošte dana 27. travnja 2021. godine, a vezan uz održavanje natjecanja, odgovaramo kako slijedi.
Točka III. stavak 1. podstavak 16. Odluke o izmjeni Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja („Narodne novine“, broj: 32/2021, u daljnjem tekstu: Odluka) propisuje kako su zabranjena sva natjecanja u zatvorenim prostorima osim za klubove koji se natječu u 1. i 2. rangu natjecanja u seniorskoj konkurenciji i u 1. rangu natjecanja u juniorskoj konkurenciji na nacionalnoj razini u ekipnim sportovima kao i klubove koji se u individualnim (pojedinačnim) sportovima natječu u seniorskoj konkurenciji u ekipnim klupskim natjecanjima na nacionalnom nivou u najvišem rangu u liga sustavu natjecanja te natjecanja kategoriziranih sportaša u individualnim (pojedinačnim) i sportaša nacionalne razine koji se pripremaju za europska i svjetska natjecanja sukladno popisu koji, na prijedlog Hrvatskog olimpijskog odbora, Hrvatskog paraolimpijskog odbora i Hrvatskog sportskog saveza gluhih, odobri Ministarstvo turizma i sporta.
Sukladno prethodno navedenoj odredbi predmetne Odluke Hrvatski stolnoteniski savez može održati državno seniorsko ekipno prvenstvo ukoliko se radi o liga sustavu natjecanja i ukoliko je to najviši rang natjecanja na nacionalnom nivou bez gledatelja i uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa HZJZ-a sukladno propisanom u točci III. stavku 1. podstavku 18. predmetne Odluke.
Vezano uz pitanje koje se odnosi na održavanje kup natjecanja te natjecanja koja ne predstavljaju najviši rang natjecanja na nacionalnom nivou, ističemo kako sukladno predmetnoj Odluci kup natjecanja te natjecanja koja ne predstavljaju najviši rang natjecanja na nacionalnom nivou u pojedinačnim sportovima nisu dozvoljena te Ministarstvo turizma i sporta nema ovlasti za odobravanje natjecanja koja nisu obuhvaćena odredbama predmetne Odluke.
S poštovanjem,
Uprava za sport”