[VIDEO] Međimurske legende: DRAGO VABEC

Kao i u promociji projekta “Dječji sport”, na našem portalu moći ćete svakog tjedna čitati serijal “Međimurske legende” u kojem ćemo vas upoznavati sa životom vrhunskih sportaša te djelatnika s područja Međimurja. Nakon Dražena Ladića, Franje Punčeca, Željka Golika, Franje Požgaja i Rajka Kolareka danas ćemo vam predstaviti život Drage Vabeca.

Drago Vabec rođen je 26. listopada 1950. godine. Svoju nogometnu karijeru započeo je u Slogi Čakovec 1966. godine, a tamo je igrao sve do 1968. godine kada prelazi u Dinamo Zagreb. Kada je stigao u Dinamo dobio je nadimak “Of”, a za portal 100 posto otkrio je kako je dobio taj nadimak.

“Odigramo mi prvo poluvrijeme i dođemo u kabinu i tamo su bili pokojni Đalma Marković koji je bio trener i Srebrić i Đuka Prelog. Pita mene trener: Dobro Međimurec koji ti je vrag? Samo se trzaš!’, a ja sam rekel: ‘I Vi bi se trzali, of me fpičil’. Pitali su me kaj to znači? Rekao sam neka pogledaju kako mi je guzica sva ispikana”.

Nakon Dinama kratko je bio u Torotno Metros da bi se potom opet vratio u Dinamu. 1979. prelazi u francuski Brest i tamo živi najsvjetlije trenutke u karijeri. U Francuskoj je proveo četiri godine, a u 118 nastupa postigao je 60 golova. Nakon Francuske avanture opet se vraća u Dinamo da bi karijeru zaključio u Slogi Čakovec 1985. godine.

Za reprezentaciju Jugoslavije upisao je 7 nastupa, a postigao je i jedan pogodak u utakmici protiv Švedske. Snimka tog pogotka godinama se prikazivala na početku nedjeljnog športskog programa TV Zagreb. Ukupno je u karijeri odigrao 529 utakmica, a u strijelce se upisao 183 puta.

Vabec i dan danas odlazi u francuski Brest, a tamo ga još uvijek dočekuju kao heroja. Mnogi ga u najboljim danima uspoređuju s današnjim Cristianom Ronaldom, a to je svakako i bio za klubove u kojima je igrao. Francuzi su o njemu napisali knjigu koja je izašla u 2000 primjeraka.

Kao trener uveo je Međimurje u Prvu HNL, ali nije dobio priliku voditi klub u najvišem rangu. Nakon Međimurja vodio je lokalne klubove, a trenutno je na klupi Dinama iz Žiškovca.