Image

Šest Međimuraca igralo za A reprezentaciju od 1990. godine

Uspostavljanjem suverene, nezavisne i demokratske Hrvatske nakon izbora 1990. godine obilježen je početak izrazito uspješne ere.

Od 1990. do danas čak šest Međimurca imala su čast nositi dres hrvatske seniorske reprezentacije. Srećko Bogdan, Dražen Ladić, Robert Jarni, Danijel Štefulj, Nikola Šafarić i Nikola Pokrivač ukupno su za reprezentaciju odigrali 159 utakmica.

Prvu nogometnu utakmicu Hrvatska je odigrala 17. listopada 1990. godine protiv SAD-a. U toj utakmici za Hrvatsku debitirali su Dražen Ladić i Robert Jarni. Ladić je nakon te utakmice upisao još 58 nastupa, a od reprezentativnog dresa oprostio se 28. svibnja 2000. godine kada je branio osam minuta u prijateljskoj utakmici s reprezentacijom Francuske.

Robert Jarni je upisao 81 nastup, a pritom je postigao jedan pogodak. Taj jedini pogodak dogodio se 1998. godine u četvrtfinalnom dvoboju Svjetskog prvenstva kada je Hrvatska s 3:0 nadjačala Njemačku.

Jarni je igrao i na Svjetskom prvenstvu 2002. godine, a upravo je tamo u utakmici s Ekvadorom upisao posljednji nastup za hrvatski dres.

Dva nastupa za nogometnu reprezentaciju Hrvatske upisao je i Srećko Bogdan. On je prvi put dres reprezentacije obukao 22. prosinca 1990. godine u utakmici s Rumunjskom. U debitantskom nastupu upisao je i pogodak. Nakon toga bilježi još samo jedan nastup.

28. veljače 1996. godine za Hrvatsku protiv Poljske je u prvom sastavu igralo tri Međimurca. Uz Ladića i Jarnija, sveti dres nosio je i Danijel Štefulj. Štefulj je upisao još samo jedan nastup za “repku”. Ukupno je za reprezentaciju odigrao 90. minuta.

Međimurski “Xavi” kako su mu tepali tijekom karijere upisao je tri nastupa za “Vatrene”. Prvi nastup za Nikolu Šafarića bio je 18. kolovoza 2004. godine, a posljednji 1. veljače 2006. godine u utakmici s Hong Kongom.

Najmlađi među njima je Nikola Pokrivač koji za Hrvatsku ima 15 nastupa. Prvi nastup bio mu je uoči Europskog prvenstva u prijateljskoj utakmici s Moldavijom. Nikola se može pohvaliti kako je igrao na EP-u i to u pobjedi Hrvatske nad Poljskom (1:0).

Posljednji nastup imao je 12. listopada 2010. godine u prijateljskoj utakmici s Norveškom.