Image

Preventivne aktivnosti prometne policije na Dječjoj biciklijadi u Pretetincu

Preventivnu akciju “Biciklima oprezno u prometu!” provest će policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec u subotu, 6. srpnja od 14 do 18 satiTijekom prvih šest mjeseci ove godine na području Policijske uprave međimurske evidentirano je 260 prometnih nesreća (2023. godine 232 prometne nesreće), što u odnosu na isto razdoblje protekle godine predstavlja  povećanje za 28 prometnih nesreća, odnosno za 12,06 %.

Što se tiče vozača bicikla, u prvih šest mjeseci ove godine sudjelovali su u 21 prometnoj nesreći, što u odnosu na isto razdoblje protekle godine predstavlja povećanje za 10 prometnih nesreća, odnosno za 90,9 % (2023. godine sudjelovali su u 11 prometnih nesreća). U tim nesrećama devet vozača bicikla zadobilo je teške tjelesne ozljede, dok ih je 12 lakše ozlijeđeno. U istom razdoblju protekle godine jedan vozač bicikla zadobio je teške tjelesne ozljede te ih je pet lakše ozlijeđeno.

U prvih šest mjeseci ove godine u prometnim nesrećama u svojstvu vozača bicikla sudjelovalo je petero djece u dobi do 14 godina starosti, od kojih je jedno dijete zadobilo teške tjelesne ozljede, dok ih je četvero lakše ozlijeđeno.

Stoga, s ciljem smanjivanja rizika, odnosno suzbijanja kršenja prometnih propisa koji dovode do prometnih nesreća i najtežih stradavanja najranjivijih sudionika u prometu te povećanja stanja sigurnosti prometa na cestama na području Međimurske županije, policijski službenici Postaje prometne policije provest će preventivne aktivnosti iz akcije “Biciklima oprezno u prometu!”. Akcija će se provesti u subotu, 6. srpnja od 14 do 18 sati  u sklopu održavanja 11. Dječje biciklijade u Pretetincu, na kojoj će svoje vještine upravljanja biciklima odmjeriti djeca u dobi do 12 godina.

Osnovni cilj ovakvih i sličnih preventivnih akcija je podizanje razine sigurnosti u cestovnom prometu, poglavito najranjivijih sudionika u prometu, djece vozača bicikla. Prije samog natjecanja svi sudionici primjereno će se educirati o pravilnom kretanju, potrebi korištenja zaštitne kacige i reflektirajućih trakica ili prsluka, uz upozorenje o potrebi dosljednog poštivanja prometnih propisa te pravila ponašanja u prometu. 

Najboljim vozačima bicikla nakon završenog natjecanja uručit će se prigodne nagrade osigurane sredstvima Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske.

Foto: PU međimurska (Dječja biciklijada 2023.)