Mladen Kovač:”Nekad je oprema bila kvalitetnija”

I ove godine a već tradicionalno Međimurski ribolovni savez organizirao je pojedinačno natjecanje u Lovu ribe udicom na plovak za kategorije Mastera i Veterana. U ligi Mastera  nastupale su osobe koje imaju minimalno navršenih 55 godina, a mlađe su od 65 godina starosti. U  ligi Veterana natječu se osobe od 65 -75 godina starosti, naravno da mogu i stariji od 75, ali uz predočenje potvrde o zdravstvenoj sposobnosti (ukoliko nemaju potvrdu, kao potvrda može poslužiti „pratnja oba roditelja ili pratnja medicinske sestrice“). Ligu  Mastera lovilo je 16 natjecatelja, a  ligu Veterana 17 natjecatelja. Vrlo pohvalno je da se u ligi Mastera natjecala i jedna natjecateljica koja svojim vedrim karakterom podiže atmosferu na natjecanju, a ujedno je i odlična natjecateljica što dokazuju  rezultati na održanim natjecanjima. Ujedno je i ovo poziv svim natjecateljicama da joj se pridruže iduće godine. Pobjednik u kategoriji Mastera bio je Rošić Mensur član SRD „MURE“ iz Murskog Središća dok je u kategoriji Veterana pobjedu odnio Mladen Kovač član SRD „GLAVATICE“ iz Preloga.

Novi intervju donosi vam naš suradnik Miroslav Mikulčić.

Tko je ribić Mladen Kovač?

Ribolovom-sportom se bavim cijelim život, moglo bi se slobodno reći od kad znam za sebe. Paralelno sam u mladosti igrao nogomet kod nas u Prelogu i odlazio na ribolov. Dugogodišnji sam član sam SRD „Glavatice“.

Prvi susret s ribolovom?, prvi učitelj-i ribolova?

Kako je u ono vrijeme moj susjed bio poznati „priločki“ ribić Matija Hunjak, nekako sam uvijek „škicao“ njega kak sa sinom Tihomirom odlazi na ribičiju. S vremenom su poveli i mene. Naravno uz susjeda Matiju sam stekao i prva znanja o ribolovu. Kasnije sam učio na vlastitim primjerima a puno puta i na vlastitim greškama.

Prva oprema, danas oprema-razlika između njih?

Mišljenja sam da je nekad bila kvalitetnija i bolja oprema. Nije bilo toliko izbora, bilo je par marki ribolovne opreme, ali sam nekako uvjeren da je bila kvalitetnija i bolja tehnologija izrade same opreme.

Zašto tako mislite,  u dućanu imate puno reklamacija na prodanu robu?

Reklamacija uvijek ima i bit će ih, nema prodaje bez reklamacija. Tu sam prije svega mislio da je današnja ribolovna oprema kratkog trajanja u smislu da svakim danom stiže nešto novo, modernije, spektakularnije i ono što je bilo „jučer danas se zaboravlja“. Nekada nisu postojale takve brze promjene pa je i samim time oprema bila duže u „modi“. Cjenovna razlika je neusporediva.

Kako ste se onda nekada opremali ?

Joj, ne pitajte!? Bilo je tu svega i svačega. Odlazili smo sedamdesetih godina prošlog stoljeća u Italiju, većinom u Trst i kupovali tamo na malo i veliko. Nebrojno puta smo prešli granicu samo tako, za tren oka a znali smo i platit  kazne zbog previše svega, za neke globe žena još ni dan danas ne zna!? „Nekad su nas znale čak i ruke boljeti  kak smo se sporazumijevali s njima na talijanskom.“

2020. godina-ribolovna sezona?

Žal mi je kaj se nije održala Hšrs liga, tamo sam se također prijavio, posebno mi je draga Veteranska Hšrs jer sam je 2015. godine i osvojio. Međutim bolje  je ne odlovit jednu sezonu nego da smo riskirali s Covidom- mladi smo još-budemo to nadoknadili. Što se tiće Međimurske lige, naravno da sam zadovoljan sa osvajanjem lige Veterana. Od šest održanih kola pet puta sam osvajao medalju. Tko ne bi bio s tim zadovoljan!? Ujedno i zahvala Međimurskom ribolovnom savezu na organizaciji lige.

Imali ste uopće konkurente u ligi?

Kak ne, bivši susjed Tihomir Hunjak-„profesor“ bio je jedan od njih, Dragec Kedmenec,  Ivek Zadravec-„Čon“, Antun Kedmenec -„Tonček“ , –bez obzira na sve liga je bila dinamična i zanimljiva. Zadnje kolo u Novakovcu donijelo je  dosta iznenađenja, moglo se svašta odigrat al sam na kraju ipak ja podignuo pobjednički pehar.

Hobi ribolov?

Volim blinkat po kanalu, općenito na vodi gdje su grabežljivci. Na moju veliku žalost ove godine „nikak nisam mogao potrefit vodu“. „Dok sam mev časa voda je bila veljka a dok sam delav voda je bila za deset“.

Najznačajniji ulovi, bilo hobi ribolov bilo natjecateljski?

Kao što sam već prije spomenuo više „ribičke sreće“ bilo je prethodnih godina, svakako treba spomenuti: Smuđa od 12,800 kg;  Štuku 8kg; Mladicu  8,5 kg…

Mladenova uspomena na Mladicu od 8,5kg

Kratkoročni planovi za Vas, Vaše društvo?

Ukoliko me zdravlje posluži htio bih se bavit s ribolovom još par godina (čitaj-minimalno deset-petnaest godina) i svoje iskustvo prenijet na mlađe generacije kako u slobodnom ribolovu tako i u mom društvu Glavatica.

Može odmah neki savjet?

Imamo svi skupa kaj smo tu iz Međimurja  posebnu privilegiju što pripadamo najboljem ribolovnom savezu u Hrvatskoj a to je Međimurski ribolovni Savez. Savjetujem mladima da se uključe u rad istog (jer budu učili od najboljih) kako bi se netko i nakon  njih brinuo o vodama i ribama koje obitavaju u njima. Kratko i jasno-mladi uključite se!?

Na kraju bih još jednom zaželio svim skupa Sretnu i uspješnu Novu 2021. Godina. BISTRO!