Međimurske legende: Stjepan Koraj

17. lipnja 2017. godine preminuo je Stjepan Koraj, predsjednik Atletskog kluba Međimurje. Ovaj tragičan događaj dogodio se na 20. kilometru polumaratonske utrke u Fužinama a nakon oživljavanja u kojem je nesebično pomagao Dragan Maloševac, također sudionik utrke, i hitne službe KBC Rijeka g. Koraj je prebačen u Riječku bolnicu na Sušaku gdje je i umro. Stjepan Koraj bio je predsjednik Atletskog kluba Međimurje od 2013. do 2016. godine a u 2017. ponovo je na izbornoj skupštini izabran za još jedan mandat.

Stjepan Koraj je rođen 1957. godine u Lopatincu,  a veći dio svog života proveo je u Čakovcu. Sredinom sedamdesetih godina jedan je od osnivača i aktivnih članova sportskog društva Goran iz Lopatinca, prethodnika današnjih sportskih udruga na području današnje općine Sveti Juraj na Bregu.

1975. godine počinje se aktivno baviti atletikom, prvenstveno trčanjem na duge staze, a njegovi  najznačajniji atletski uspjesi u mlađim danima vezani su uz nastupe za Atletski klub Sloboda iz Varaždina. Članom Atletskog kluba Međimurje postao je u drugom poluvremenu svoje karijere, a tada je najviše nastupao na polumaratonima i maratonima te veteranskim natjecanjima gdje je nanizao brojne velike uspjehe: postao je višestruki prvak države na dionicama od 800 do 5000 m, aktualni je rekorder države u više kategorija, a na postolje se penjao i na Balkanskim atletskim veteranskim prvenstvima. 

U četrdeset godina aktivnog bavljanja atletikom, učestvovanjem u više od 2000 raznih utrka od srednjeprugaških do supermaratona, u mnogome je doprinio imidžu dugoprugaškog trčanja u Međimurju a samim time i u organizaciji brojnih natjecanja poput Kros lige Globetka, Utrke Grada Čakovca i na kraju Polumaratona Zrinskih koji je započet 2017. godine.

Osim u atletici bio je aktivan i u drugim sportovima i aktivnostima. Bio je višegodišnji uspješni učesnik Hrvatske treking lige a natjecao se i u Olimpijskom triatlonu.

Sredinom devedesetih jedan je od osnivača planinarskog kluba Extrem iz Čakovca a u jednom je mandatu bio i predsjednik. Na toj je funkciji bio i jedan od organizatora ali i učesnika brojnih planinarskih ekspedicija : Siera Nevada, Grosglockner, Mont Blanc, Monte Rosa, Aconcagua, Kilimanjaro.

Osim njegove najznačajnije funkcije, one predsjednika Atletskog kluba Međimurje, Stjepan Koraj je do smrti bio i aktualni predsjednik Međimurskog atletskog saveza, član Izvršnog odbora Zajednice sportskih udruga Grada Čakovca i član Zajednice sportskih udruga i saveza Međimurske županije. Kao član ovih institucija napravio je pomake u boljem i sigurnijem financiranju Klubova, a posebice stručnog rada što je bila rak rana financiranja sporta u Čakovcu. Uz sve to dugi niz godina kao privatni poduzetnik pomagao je i u financiranju sportskih projekata, kako Atletskom klubu Međimurje tako i drugim udrugama.. Za svoje zasluge Stjepan Koraj je 2015. godine primio i godišnju nagradu „Franjo Punčec“.

Stjepan Koraj nije bio samo predsjednik Atletskog kluba Međimurje, on je prije svega bio veliki sportaš, uzor trkačima da se do cilja može doći samo upornim radom. S njegovom upornošću na atletskoj stazi teško su se mogli nositi i mnogo mlađi trkači, u odrađivanju treninga bio je istovremeno mentor i prijatelj, ali i neumoljivi suparnik. 

tekst: AK Međimurje

foto: Međimurske novine