Međimurske legende: FRANJO PUNČEC

Kao i u promociji dječjeg sporta, na našem portalu moći ćete svakog tjedna čitati serijal “Međimurske legende” u kojem ćemo vas upoznavati sa životom vrhunskih sportaša s područja Međimurske županije.

Franjo Punčec rođen je 22. studenog 1913. godine u Čakovcu, a umro je 5. siječnja 1985. u Johannesburgu. Bio je  hrvatski tenisa te državni reprezentativac.

Tenis je počeo igrati na terenima Čakovečkog športskog kluba, a prvi trener bio mu je Geza Legenstein. Već 1931.  godine bio je juniorski prvak Jugoslavije. Seniorski prvak i prvi tenisač na državnoj rang-listi bio je od 1933. do 1940. godine. S Josipom Paladom bio je prvak u parovima 1934. i 1936. godine. Franjo Punčec bio je prvi hrvatski tenisač na svjetskoj rang-listi, na kojoj je 1939. godine dospio na četvrto mjesto.

Franjo Punčec bio je član teniske sekcije HSK Concordia u Zagrebu. Bio je član reprezentacije Jugoslavije, koja je 1939. godine osvojila prvo mjesto u europskoj zoni Davis cupa. Za Davis cup reprezentaciju igrao je 26 puta i po broju pobjeda najuspješniji je pojedinac. Dvaput, 1938. i 1939. godine, bio je polufinalist Wimbledona, izgubivši oba puta od budućeg pobjednika. Pobijedio je na međunarodnom turniru u Monte Carlu i međunarodnom prvenstvu Skandinavije 1938., međunarodnom prvenstvu Indije i međunarodnom prvenstvu Egipta 1948.  godine.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata vraća se u Čakovec i zapošljava se u parfumeriji. Poslije rata, Čakovec je zauvijek izgubio svog najboljeg sportaša. Što zbog političkih, što zbog ekonomskih razloga Punčec sa suprugom Zorom odlazi u Južnoafričku republiku iz koje se više nije nikada vratio.

Na županijskoj razini svake godine dodjeljuje se godišnja i nagrada za životno djelo nazvana po Franji Punčecu za one sportaše i sportske djelatnike koji su kao i on zadužili Međimurje. Povodom 90. obljetnice igranja tenisa u Čakovcu kod teniskih terena u središtu grada podignuta mu ja bista, rad kipara Borisa Leinera.