HNS poslao dopis Stožeru civilne zaštite

Izvršni direktor HNS-a Marijan Kustić danas je poslao dopis Stožeru civilne zaštite. U nastavku Vam donosimo njegovo priopćenje.

“Poštovani od 19.01.2021. igra se natjecanje HT Prve lige i Druge HNL kod seniora i prvi stupanj juniora. Odigrano je više od 150 utakmica, a virus je potvrđen samo u HNK Hajduk seniori i HNK Rijeka juniori, a prema informacijama uzrok zaraze i širenja virusa bili su strani igrači koji su došli izvan RH u prijelaznom roku.

Svi klubovi u svim kategorija ispod Druge HNL i Prve HNL za juniore treniraju na svojim objektima i odigravaju trening utakmice. Trening utakmice se u pravilu igra s puno većim brojem igrača 22 po svakoj momčadi odnosno ukupno 44, a kod natjecateljske utakmice u zapisniku može biti samo 18 igrača, a pravo nastupa ima 16 igrača po momčadi što znači 30% manje sudionika je na natjecateljskim utakmicama.

U svim Županijskim savezima trenira preko 100 000 amaterskih igrača, te je od 01.02.2021. odigrano više od 2300 utakmica, a prema službenim izvještajima iz Županijskih saveza virus je potvrđen samo u 4 Županijska saveza, u ukupno 10 klubova te je virusom COVID-19 zaraženo 33 osobe od toga samo 4 seniorska igrača (znači radi se o promilima postotka širenja virusa u nogometu).

Jako je bitno radi preporuka UEFA-e i regularnosti natjecanja da nam lige Trećeg i Četvrtog stupnja završe do početka EUROPSKOG NOGOMETNOG PRVENSTVA 11.06.2021. odnosno taj vikend zaključno s 13.06.2021.

S obzirom na prethodno navedeno kao i činjenicu da svi nogometni klubovi i njihove selekcije treniraju i odigravaju trening utakmice, radi se o formalnosti izmjene odluka, odnosno trening utakmice time postaju službene natjecateljske utakmice.

Bitno je naglasiti da službenu natjecateljsku utakmice nadzire delegat utakmice koji u ime HNS-a inzistira na poštivanju i provođenju svih propisanih epidemioloških mjera, a naročito poštivanje mjera da se utakmice odigravaju bez prisustva gledatelja.

Molimo vas da žurno odobrite nastavak natjecanja za sve ostale lige u sustavu HNS-a od 10.03.2021. godine.”

foto: NK Graničar (K)