Filip Ude:”Glavu gore, ovo je prvo natjecanje ove godine”

Hrvatska neće imati finaliste na Europskom prvenstvu u Baselu. Nitko od 6 reprezentativaca nije uspio proći današnje kvalifikacije.

Branitelj dvostrukog uzastopnog srebra na preči, aktualni viceprvak svijeta, Tin Srbić, zbog pogreške pred kraj vježbe zauzeo je ukupno 17. mjesto s ocjenom 13.233.

Hrvatska je u Baselu imala još dvojicu branitelja srebrnih medalja s posljednjeg EP-a u Mersinu, međutim, Aurel Benović zbog pogreške na posljednjoj dijagonali završio je kao 14. (14.133) na parteru, dok je Filip Ude na konju s hvataljkama pak zbog pada na saskoku bio 56. (12.433).

Filip Ude na svom čak 16. seniorskom Europskom prvenstvu u karijeri jučer nije odradio onako kako on zna.

“Nisam napravio vježbu. Dobro sam se osjećao, dobro sam krenuo, prva tri elementa super, ali jednostavno, ja jako rijetko širim noge, a sada sam to napravio na “ruskim kolima”. Tu je sve krenulo krivo. Nekoliko puta sam se izvukao, napravio sam dosta više kola nego inače, a to mi je oduzelo puno snage i na kraju, na saskoku, napravio sam tehničku grešku. Ali dobro, glavu gore, svima je teško, dosta njih je brljalo, ovo je prvo natjecanje ove godine i svima nam treba natjecanja da uhvatimo formu. Svi smo u istom košu. Nadam se da će dalje sve ići po planu”, rekao je Filip Ude nakon kvalifikacija.

Od ostalih hrvatskih predstavnika u Baselu, Marko Sambolec je 67. na konju s hvataljkama (12.033), na istoj spravi Jakov Vlahek je 79. (11.466), a Filip Boroša 78. na parteru (12.566).

Ovime je Europsko prvenstvo u Baselu završeno za Hrvatsku, no za druge sutra su na programu višebojska muška i ženska finala, a u subotu i nedjelju pojedinačna. Najbolji višebojac danas bio je Rus Nikita Nagornji (87.097) koji je izborio i čak pet pojedinačnih finala (parter, konj s hvataljkama, karike, preskok, ruče).