Filip Ude čeka nastup na Svjetskom prvenstvu

Kvalifikacijama gimnastičarki sutra (ponedjeljak) u japanskom gradu Kitakyushuu starta 50. Svjetsko prvenstvo u sportskoj gimnastici koje će u tjednu koji je ispred nas podijeliti 12 kompleta medalja, višebojskih i pojedinačnih i to 7 u muškoj i 5 u ženskoj konkurenciji.

U Kitakyushu, rodni grad jednog od najvećih gimnastičara svih vremena Koheija Uchimure, ali i predsjednika Svjetske gimnastičke federacije, Morinarija Watanabea, stiglo je 308 sportaša (194 muških i 114 žena) iz 56 zemalja svijeta.

Ovo natjecanje inače se trebalo održati u Danskoj, međutim kako su prošle godine otkazane OI u Tokiju i prebačene za 2021., Danci su odustali od organizacije SP koje treba biti samo 3 mjeseca nakon Igara. Japanci su „uskočili“ umjesto njih i odlučili organizirati čak 2 SP-a, prvo u sportskoj, a zatim od 27. do 31. listopada i ono u ritmičkoj gimnastici.

U sportskoj gimnastici SP se inače ne održava u olimpijskog godini, a to je svakako jedan od razloga što neke od najvećih gimnastičkih zvijezda nisu stigli u Japan. Od novopečenih olimpijskih zlatnika biti će Japanac Daiki Hashimoto, zlatni prečaš i višebojac iz Tokija te Korejac Shin Jeahwan, te kod žena Ruskinje Angelina Melnikova i Vladislava Urazova i Brazilka Rebeca Andrade.

Među njima biti će i 6 hrvatskih reprezentativaca – Christina Zwicker (višeboj), Filip Ude (konj s hvataljkama), Aurel Benović (tlo), Jakov Vlahek (konj s hvataljkama), Marko Jovičić (tlo) i Mateo Žugec (konj s hvataljkama).

S njima u pratnji su treneri Vladimir Mađarević, Igor Kriajimskii, Marko Brez, Emil Šanjek i Miroslav Pavlović, maser Vlatko Vorih, te suci Dunja Lederer, Boris Čulin i Mario Vukoja.